Mediteren – met deze 5 tips lukt het wél

Je denkt misschien dat het er bij mediteren om gaat je hoofd leeg te maken, maar dat is een misvatting. Onze hersenen zijn altijd actief en gelukkig maar. Het is wel mogelijk om met behulp van meditatie je geest te kalmeren. Hoe, dat lees je hier onder.

  • Maak een huisaltaartje

Het is fijn om in huis een plekje te creëren waar je rustig kunt mediteren. Het hoeft er niet doodstil te zijn, als er maar een prettige sfeer heerst en jij je er op je gemak voelt. Zelf heb ik tegenwoordig de luxe van een aparte kamer, die ik ingericht heb in rustige kleuren, met weinig meubels, een paar mooie schilderijen en een altaartje. Toen ik kleiner behuisd was, had ik een altaartje in de vensterbank van mijn woonkamer gemaakt: een boeddhabeeldje, een kristal, een kaars.

  • Zorg dat je niet gestoord wordt

Zorg dat je tijdens je meditatie zo min mogelijk gestoord wordt. Ik hing vaak zo’n rood knipperend fietslampje aan de deurkruk, zodat mijn kinderen wisten dat ik een kwartiertje aan het mediteren was. Je telefoon kun je het best even uitzetten of buiten gehoorafstand leggen.

  • Bouw een routine in

Je kunt eventueel een timer instellen op het aantal minuten dat je wilt mediteren. Ik gebruik altijd een kookwekker. Heb je weinig ervaring met mediteren, dan kun je beter niet te lang zitten. Begin met vijf minuten per dag. Dat kun je dan steeds verder uitbreiden, tot bijvoorbeeld twintig minuten per dag, of twee keer per dag tien minuten. Belangrijk is wel dat je een zekere routine opbouwt en geen dagen of zelfs weken overslaat. Vergelijk het met tanden poetsen, daar denk je ook niet dagelijks over na of je het wel of niet zult doen.

  • Spreek je intentie uit

Mediteren doe je niet alleen voor jezelf, maar voor ieders geluk in de wereld. Wanneer je in de juiste houding op je kussen of stoel zit, draag je daarom de intentie van je meditatie uit door bijvoorbeeld hardop of in je hoofd te zeggen: ‘het einde van het lijden en de verlichting van alle levende wezens.’ Als je een klankschaal hebt, kun je die even aanslaan. Door dit ritueel telkens met aandacht uit te voeren kom je al in een bepaalde bewustzijnsmodus.

  • Kalmeer je monkey mind

In het boeddhisme verwijst je monkey mind naar de drukte in je hoofd: alsof er voortdurend een krijsend aapje door je hoofd springt. Je kunt er soms gek van worden en zou dan het liefst dat aapje z’n nek omdraaien, om maar even rust in je hoofd te hebben. Helaas, hoe harder jij je tegen hem verzet, hoe wilder hij wordt. De kunst is juist om vriendjes met hem te worden, daar kalmeert hij van. Door meditatie oefen je jezelf om oordeelvrij en vriendelijk te kijken naar alle capriolen van het aapje. Oftewel, je observeert al je gedachten en gevoelens die voorbij komen. Vriendelijk en zonder te oordelen. In het begin merk je dat je geest steeds weer afdwaalt en je jezelf toch weer verliest in al die gedachten. Geen paniek, dat is juist goed. Op het moment dat je dat merkt, ben je weer alert en kun je je aandacht opnieuw richten, als observator van je eigen gedachten.

Nog even dit: geen trucje

Al gauw zal je geest kalmer zijn, het aapje rustiger. Maar let op: probeer die rust niet tot doel van je meditatie te maken, want dan wordt het een trucje.  Meditatie is een oefening in bewust aanwezig zijn in het hier en nu, ook als de omstandigheden minder prettig zijn. Misschien juist dan.

Sluit je meditatie af met het opnieuw uitspreken van je intentie: het einde van het leiden en de verlichting van alle levende wezens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s