95% van je gedrag wordt bepaald door je onderbewustzijn

Toevallig zin in cola?

Onbewust worden we enorm beïnvloed door alles wat we om ons heen zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Reclamemakers weten daar al langer handig gebruik van te maken. Sublimal advertising heet dat, met als bekend voorbeeld de cola reclame die tijdens een bioscoopfilm, in een niet bewust waarneembare flits (0,03 sec.), getoond werd, waarna de verkoop in de pauze aanzienlijk steeg.

De korte route

Het onderbewustzijn speelt een grote rol in ons dagelijks leven, omdat we putten uit een verborgen bron van ervaringen, gedachten en herinneringen die daar opgeslagen liggen. Meestal is het erg prettig dat we ons niet bewust zijn van alle processen die zich daarbij in de hersenen afspelen: het scheelt een hoop tijd om je niet af te vragen waarom je juist vandaag die rode trui aantrekt, het beeld van je oude buurmeisje in je opkomt of waarom je ineens zin in cola hebt. Je laat je leiden door je impulsen, want dat is de korte route.

Je intuïtie; een godsgeschenk

Bij het nemen van grotere beslissingen lijkt het nemen van de korte route ineens een stuk lastiger. Zal ik die opleiding gaan volgen, van baan veranderen, gaan verhuizen, mijn relatie verbreken? Het zijn vragen waarop je eindeloos naar het antwoord kunt zoeken. Je ratio dringt zich op, je wikt en weegt, somt de voor- en nadelen op en naarmate dat lijstje langer wordt, begin je meer te twijfelen. Volg gewoon je gevoel, zegt je omgeving, maar je weet niet meer precies hoe dat moet, je gevoel volgen.

Albert Einstein zei ooit: ‘de intuïtie is een godsgeschenk, de ratio een dienaar; ergens in de tijd zijn we de dienaar gaan aanbidden en het geschenk vergeten.’

Toegang tot je onderbewustzijn

 

Hoe krijg je toegang tot je onderbewustzijn en durf je te vertrouwen op je intuïtie en onderbuikgevoel?

Meditatie

Mij heeft meditatie daar enorm bij geholpen. Mediteren vergroot letterlijk de ruimte van het bewust ervaren, door verborgen gebieden in het brein te ontsluiten. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt deze theorie van ‘het slimme onbewuste’ (Dijksterhuis e.a.).  De frequentie van hersengolven verandert bij het mediteren en dat leidt tot een ander, ruimer, bewustzijnsniveau.

Dromen duiden

Ook aandacht besteden aan je dromen helpt om meer in contact te komen met je onderbewustzijn. Je dromen bevatten vaak archetypische beelden: over een heks, of dat je kunt vliegen. Schrijf ze op zodra je wakker wordt, want ze vervliegen snel. Op internet is veel te vinden over hun betekenis.

Collage maken

Intuïtief tekenen en schilderen kan ook een stroom van onderbewustzijn op gang brengen. Ik maakte een aantal jaar geleden een collage bij Sophia Praat, www.sinnigepraat.nl . Heerlijk om te doen en ontzettend fijn om het resultaat te bespreken met Sophia. Het spirituele balletje is toen echt gaan rollen. De scheve toren op mijn collage, had ik in een nachtmerrieachtige droom al eerder gezien. Het is zo’n archetypisch beeld.

 

Tarot

Een wat minder conventionele manier van toegang verkrijgen tot je onderbewustzijn is via tarot. Ik stond daar aanvankelijk wat sceptisch tegenover, maar in de praktijk is het een waardevol hulpmiddel gebleken. Toen ik, in dezelfde periode als ik mijn collage maakte, een tarotdeck kocht, was de eerste kaart die ik trok, jawel, de toren. Deze kaart staat voor het ineen storten van oude structuren. How little did I know?

Wat voor jou werkt is een kwestie van uitproberen. Het is echt de moeite waard.

 

 

 

 

 

 

2 gedachten over “95% van je gedrag wordt bepaald door je onderbewustzijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s