(Over)leven zonder smartphone? Het kan echt!

 

Verbijstering

‘Zal ik je daar even een appje over sturen?’ Een bijna dagelijkse vraag.

Mijn niet alledaagse antwoord: ‘Dat zal niet gaan, want ik heb geen smartphone.’

‘GEEN SMARTPHONE?!’ Stilte gevolgd door verbijstering. Veel mensen begrijpen niet hoe het mogelijk is om in deze tijd zonder smartphone te (over)leven en proberen mij vervolgens te overtuigen van de vele voordelen ervan.

Ik geloof ook best dat het af en toe heel handig is om zo’n telefoon ter beschikking te hebben. Je kunt snel even iets opzoeken en hoeft nooit meer te verdwalen tijdens een wandeling, om maar wat te noemen. Voor mij wegen die voordelen niet op tegen dat ene grote nadeel: de onrust die zo’n apparaat met zich meebrengt. Vooral wanneer WhatsApp gedownload is, wat in ruim 90% van de gevallen zo is.

 

Stoorzender

Als je zoals ik bewust probeert te leven in het hier en nu en tamelijk gauw overprikkeld raakt, dan is er geen grotere stoorzender te bedenken dan de smartphone. De smartphone eist eigenlijk de hele dag door je aandacht op, ook op momenten dat hij niet actief gebruikt wordt, omdat er immers steeds de mogelijkheid is van een bericht ‘dat je echt niet wilt missen’ dat binnenkomt.

Reinildis van Ditzhuyzen noemt in de vernieuwde uitgave van Hoe hoort het eigenlijk? (2018) het gebruik van de smartphone de grootste bedreiging in het sociale verkeer. De gemiddelde gebruiker checkt zijn mobieltje tussen de 80 en 120 keer per dag, kijkt tussen de anderhalf en drie uur(!) per dag naar zijn schermpje en loopt daarbij een verslavingsrisico. Tel daarbij op dat op een gemiddeld toestel 4000 bacteriën per cm² zitten en je begint je af te vragen wat nou de charme van de smartphone is.

54ab436e-3c69-453e-b4ff-b84cc91884d4-originalMoraalridder

Ik wil hier zeker niet de moraalridder uithangen en snap ook wel dat er mensen zijn die verstandig met hun smartphone omgaan, al blijkt uit onderzoek dat de gemiddelde gebruiker geen reëel beeld heeft van zijn eigen gedrag op dit gebied (daar zijn dan weer apps voor, om dat in kaart te brengen). Het feit dat ik via mijn gewone mobieltje – een toestel van een tientje met een prepaid kaartje – dag en nacht bereikbaar ben, is voor mij uitdagend genoeg. Daar ligt voor mij de grens en dan mag je me gerust ouderwets, neurotisch of wereldvreemd noemen.

EarthPhone

Een mooi project vind ik dat van kunstenares Judith Dubois. Zij maakt Earthphones: kleine kunstwerkjes, gemaakt van verschillende kleuren aarde, zand en stukjes schelp van over de hele wereld. Die plakt ze op een houten paneeltje ter grootte van een smartphone, dat precies past in een hoesje. En zoals ze zelf schrijft op haar website www.earthphone.nl: ‘Je hoeft hem nooit op te laden, te updaten of te back-uppen. Wat een rust.’

Contact met de aarde, daar word je echt blij van!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s