Wat geven we door aan onze kinderen?

 

Vanmiddag mocht ik een aantal uurtjes op ons kleinkind passen. Dat doe ik met veel liefde en plezier. Er is niets rustgevender dan een baby van drie maanden oud de fles te geven. Je kunt geen kant op en hoeft alleen maar te genieten van het moment: een onschuldig wezentje op je schoot dat innig tevreden ligt te sabbelen, heerlijk zoet ruikt en je af en toe een lodderige blik toewerpt.  Mindfulness op z’n best.

 

‘Zomerkamp’

Het deed me even de schrikbeelden vergeten die ik op het NOS journaal had gezien. Kinderen in de Oekraïne, tussen de acht en achttien jaar, die in zogeheten zomerkampen in het kader van nationalisme getraind worden om zich te verdedigen tegen de vijand: Rusland. De kinderen waren zwaar bewapend, terwijl de trainer hen leerde nooit op mensen te richten. ‘Maar,’ vervolgde hij ‘ we zien separatisten en Russische bezetters niet als mensen. Dus je kunt en moet wel op hen richten.’ Een andere trainer zei: ‘Op jonge leeftijd worden je normen en waarden bepaald. En je toekomst. Wij praktiseren geen nationaalsocialisme. Wij bidden niet voor Hitler of Mussolini. Wij houden gewoon van Oekraïne. Wij houden iets meer van Oekraïne dan van andere landen.’

 

Nationalisme versus patriottisme

De Franse president Macron ziet het gelukkig anders: ‘patriottisme is het tegenovergestelde van nationalisme. Nationalisme is het verraad van patriottisme door te zeggen: “onze belangen eerst, ongeacht wat er gebeurt met de anderen.” Daarmee wis je het meest dierbare wat een natie kan bezitten, dat wat het tot leven brengt en wat het groot maakt. Dat wat het allerbelangrijkst is: de morele waarden van zo’n land.’

Ik ben blij dat er nog wijze politici zijn die varen op een moreel kompas en daarmee pleiten voor een sociale samenleving die verder reikt dan de eigen landsgrenzen. Daar kan die megalomaan in Amerika nog iets van leren.

Het geheim van de kleine prins

Zachtjes wieg ik het kindje op mijn schoot in slaap. In wat voor wereld is hij terecht gekomen? Wat heeft hij allemaal voor de boeg? Dit mensje heeft nog nergens weet van, verkeert in zalige onwetendheid over alles wat niet klopt. Inderdaad, op jonge leeftijd worden je normen en waarden bepaald. En je toekomst. Ik schaam me soms voor de wereld en de overtuigingen die wij aan onze kinderen overdragen. Wat kan ik anders doen dan dit kleinkind, dit kleine kind te vertellen over het geheim van De kleine prins: alleen met je hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.

 

Wat zou het mooi zijn als alle kinderen op de wereld met dit verhaal zouden opgroeien. Helaas is het een sprookje.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s