De zeven hoofdzonden – 5. Gula (onmatigheid, gulzigheid, vraatzucht)

 

 

Gula, oftewel vraatzucht, wordt flink aangewakkerd in de laatste maand van het jaar. Je moet deze dagen stevig in je schoenen staan om niet te zwichten voor de verleidingen van de grote supermarktketens. Zij trekken in hun commercials –  die een slordige half miljoen euro per filmpje kosten –  alles uit de kast om consumenten ervan te overtuigen dat je kerstfeest valt of staat met eten: veel eten, nog meer eten, tot je erbij neervalt eten. Alsof een gematigde kerst een matige kerst zou zijn.

Kerstcommercials

Bij Albert Heijn kan je meer dan 500 producten ‘speciaal voor de feestdagen’ kopen, waarbij die feestdagen zich bij voorkeur niet tot twee kerstdagen beperken, maar het liefst de hele maand duren. ‘Omdat het december is.’

Lidl gaat dit jaar voor goud met BN’er Beau van Erven Dorens die kerst viert met zijn dispuut, ‘de kerstballen.’ En zoals hij in het spotje zegt: ‘moet dit natuurlijk weer ongehoord overdadig zijn.’

Ook Jumbo pakt flink uit met de bekende Jumbofamilie aan de rijk gevulde kerstdis. Andere ‘kersthelden’ die voorbij komen zijn: Jeroen van Boom, Max Verstappen, Roy Donders, Sven Kramer en Kjeld Nuis. Waarschijnlijk voelt Jumbo zelf ook wel aan dat overdaad niet helemaal strookt met de oorspronkelijke kerstgedachte, want zij verkopen (ter compensatie?) een kersttrui, waarvan de opbrengst naar Make-a-Wish-Nederland gaat, om wensen van ernstig zieke kinderen te vervullen.

 

Kerstgedachte uit Ethiopië

Begrijp me niet verkeerd, ik houd van lekker eten, ook met kerst, maar voor de overvloed in Nederland schaam ik me soms bijna. Zeker als je je realiseert hoe het er in andere delen van de wereld voor staat. Een vriend van me was voor zijn werk in Ethiopië geweest; een land in oost-Afrika waar nog steeds ruim driekwart van de bevolking in armoede leeft. Vriend vertelde hoe hij overal waar hij kwam gastvrij ontvangen werd. De grootste indruk op hem maakte een man die bijna niets te eten had en hem toch van de paar dingen die hij had een sinaasappel aanbood. Vriend kon het bijna niet over zijn hart verkrijgen om de sinaasappel aan te nemen, maar begreep dat zijn weigering als een belediging opgevat zou worden. Hij heeft het kostbare geschenk in dankbaarheid aanvaard en nog nooit met zo veel aandacht een sinaasappel gegeten.

De tekst van kerstsong Do they know it’s Christmas (Band Aid, 1984) is nog steeds actueel.

And there won’t be snow in Africa this Christmas time
The greatest gift they’ll get this year is life
Where nothing ever grows
No rain nor rivers flow
Do they know it’s Christmastime at all?
Here’s to you
Raise a glass for everyone
Here’s to them
Underneath that burning sun
Do they know it’s Christmas time at all?

Vriend maakte onderstaande foto van de sinaasappel, die voor mij symbool staat voor de ultieme kerstgedachte.

 

 

Kerstinkopen 2018; mag het een kransje minder zijn? Of om met Loesje te spreken: de kerstman zegt niet voor niets ho ho ho! ♥

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s