Ashes to ashes: de betekenis van Aswoensdag

 

Dat carnaval van oudsher een katholiek feest is dat de vastentijd inluidt, zou ik bijna vergeten wanneer ik kijk naar het overmatige alcoholgebruik dat er tegenwoordig kennelijk bijhoort. Als zelfs onze nationale volksheld, Marco Kroon, in opspraak is omdat hij tijdens carnaval een agent een kopstoot gegeven zou hebben, schiet het feest wat mij betreft zijn doel voorbij.

Afscheid van het vlees

Carne vale is Latijns en betekent afscheid van het vlees. In vroeger tijden was het de bedoeling tijdens deze dagen voldoende reserves op te bouwen voor de veertig dagen durende vastentijd (plus de zondagen voor Pasen) die erop volgde. Ik ben benieuwd hoeveel mensen daar nu nog aan meedoen na het vieren van carnaval, dat traditiegetrouw eindigt op de veelzeggende ‘dikke dinsdag’.

Vandaag, 6 maart, is het Aswoensdag, de woensdag na carnaval. Weet onze jeugd dat eigenlijk nog wel? Slechts weinig jongeren groeien vandaag de dag op met de symboliek van de christelijke tradities. Als kind ging ik met mijn ouders een askruisje halen in de kerk. De pastoor tekende met as, die afkomstig was van verbrande palmtakken van vorig jaar Palmpasen, een kruisje op mijn voorhoofd.

 

Waan van de dag

Een askruisje herinnert ons eraan dat we uit as gekomen zijn en dat we tot as terugkeren. Het wijst ons erop dat het leven vluchtig is en dat je een mens met beperkingen bent. Aswoensdag nodigt uit om even stil te staan bij de fouten die we misschien gemaakt hebben; as heeft ook een reinigende werking. Het is dus bij uitstek een dag voor een moment van bezinning en gelegenheid tot inkeer, iets wat er in de waan van de dag regelmatig bij inschiet.

Maar hoe mooi zou het zijn om dagelijks even stil te staan bij de vluchtigheid van het leven en dankbaar te zijn voor elke dag die je gegeven is? Vanuit deze dankbaarheid is het logisch om zo goed mogelijk om te gaan met die gift en er zuinig op te zijn. Een gezond leven is een gematigd leven. Overdaad schaadt en daar is carnaval naar mijn idee een goed voorbeeld van. Wie doorgaans zuinig omspringt met zijn lichaam, eet niet te veel en drinkt niet te veel, ook niet tijdens feestdagen, en heeft geen vastenperiode nodig. Wie daarnaast door bijvoorbeeld meditatie of gebed zijn hoofd helder maakt en liefdevolle intenties ontwikkelt, creëert een gezonde geest in een gezond lichaam; 365 dagen per jaar.

De middenweg is de weg tussen ascese en hedonisme zei ook de Boeddha. Dat pad naar verlichting wens ik iedereen toe en in het bijzonder Marco Kroon.♥

photo-1541270478303-b62955fb3f56

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s