Lichtend voorbeeld

In Berlijn bestaat sinds twee jaar een liberale moskee. Ik vind dat een hoopvol gegeven. Deze Ibn Rushd-Goethemoskee is opgericht door de vrouwelijke imam Seyran Ates, een Duitse advocaat van Koerdisch-Turkse afkomst. In de moskee kunnen vrouwen en mannen tegelijkertijd bidden en ook homo’s en transgenders zijn er welkom. Verder staat het vrouwen vrij om een hoofddoek te dragen, hoewel Ates daar kritisch tegenover staat, maar is gezichtsbedekking verboden.

Imagine

Wat een moed is er nodig voor een dergelijk initiatief; om als vrouw dwars tegen dogma’s in te gaan en krachtig op te komen voor je overtuigingen. De prijs die zij daarvoor betaalt is hoog, want zij ontvangt regelmatig doodsbedreigingen uit conservatieve hoek. Desondanks blijft zij haar boodschap verkondigen: ‘We hebben een historisch-kritische exegese van de Koran nodig. Een tekst uit de 7e eeuw mag en kan niet letterlijk opgenomen worden.We zijn ervan overtuigd dat we de Koran moeten lezen, die gericht is op barmhartigheid, liefde voor God en vrede. De moskee zal een plaats zijn voor al de mensen die niet voldoen aan de regels en voorschriften van conservatieve moslims.’

Wat mij betreft zou een dergelijke houding ook verlichting kunnen brengen binnen de christelijke kerken, waar oude voorschriften en gebruiken nog steeds leidend zijn en de bijbel veelal traditioneel geïnterpreteerd wordt. In de ideale wereld zou dat uitmonden in één wereldkerk, met één God (die je ook Liefde, Bron, Energie, Natuur, Pipo of welke naam dan ook kan noemen) waar echt iedereen welkom is om barmhartigheid, liefde en vrede uit te dragen. En dan heb je uiteindelijk helemaal geen kerk meer nodig. Imagine all the people, sharing all the world.

Existentiële angst

En daarvoor is dus de moed nodig om je existentiële angsten los te laten. De angst voor alles wat anders is, de angst voor het onbekende, de angst dat er niet genoeg is, de angst om nergens bij te horen, de angst om ergens bij te horen. Wie zich bewust is van zijn belemmerende gedachten, want het zijn slechts gedachten, kan muren slechten. Angst sluit deuren, terwijl liefde harten opent.

Het maakt niet uit wiens volgeling je bent of wie je bewondert, of dit nu Jezus, Mohammed of Boeddha is, maar wees barmhartig, liefdevol en vredig. Overtuig jezelf ervan dat er genoeg is voor iedereen. Zoals Ghandi zei, biedt de aarde genoeg voor ieders behoeften, maar niet voor ieders hebzucht. Voor mij is Seyran Ates met haar moedige optreden een hedendaagse inspiratiebron. Zij zet haar angst opzij en draagt de kern uit van wat spiritualiteit volgens mij werkelijk is: onderlinge verbondenheid. Een diep besef dat alles met alles samenhangt in een eindeloos verband. Als het goed gaat met jou, gaat het goed met mij.

Ik maak een diepe buiging voor Seyran. ♥

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s