Onbedoeld gekwetst

 

Deze maand verscheen er een verhaaltje van mij in Psychologie Magazine. De eerdere oproep luidde: ‘Welke gebeurtenis wil je achter je laten? Schrijf een afscheidsbrief aan een nare ervaring, relatie, vriendschap of werksituatie.’

Het zaadje van mijn faalangst

Nu zijn er best veel zaken die ik achter me wil laten, grote thema’s ook, maar in dit geval besloot ik het klein te houden en een brief te schrijven aan de badjuffrouw van wie ik bijna vijftig jaar geleden zwemles kreeg. Zij plantte namelijk het zaadje van mijn faalangst door mij voor straf in de hoek te zetten, terwijl ik juist enorm aan het ploeteren was in het water. Strekking van het verhaal is dat ik soms nog steeds bang ben om fouten te maken, maar dat ik inmiddels weet dat je fouten mág maken.

Ik denk trouwens niet dat de betreffende badjuffrouw zich realiseerde wat haar gedrag deed met een meisje van amper vijf jaar, laat staan dat ze kon voorzien dat datzelfde meisje er vele jaren later een stukje over zou schrijven in een tijdschrift.

 

Sorry kids

Zelf ben ik juf op een basisschool geweest. Ik weet met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat ik daar ook missers gemaakt heb. Kinderen zijn kwetsbaar en een verkeerde inschatting of foute opmerking is snel gemaakt, hoe betrokken je ook bent. Daarom een welgemeend excuus aan de leerlingen die ik onheus bejegend of gekwetst heb: sorry kids, het was niet mijn bedoeling om jullie te beschadigen.

Vanmiddag komt mijn dochter bij me langs. Ook bij haar heb ik onbewust steken laten vallen, al beschouw ik mezelf als een gewetensvolle moeder, die streefde naar een enigszins strenge, doch liefdevolle opvoeding. Ze is inmiddels twintig jaar en uitgegroeid tot een prachtige, jonge vrouw, van wie ik heel veel hou. Ik hoop maar dat dat voldoende compenseert om de opgelopen averij te herstellen.

Maar vandaag is alles goed. Ik haal haar op van het station, we drinken samen thee, nemen er wat lekkers bij en gaan dan naar de bioscoop: The Lion King. Een film waarvan we de video uit 1994 wel honderd keer samen bekeken hebben. Vandaag is alles goed. Hakuna Matata! ♥

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s