Koningin van de zomer

Voor mijn verjaardag kreeg ik eerder dit jaar een bloemenabonnement cadeau: om de vier weken wordt er een prachtige, artistieke bos bloemen  bezorgd. Het is elke keer weer een verrassing welke bloemen en kleuren onze woonkamer gaan opfleuren. Ditmaal prijkte er een stralende zonnebloem in het boeket. In het Oudgrieks heet ze helianthus, wat een samenvoeging is van helios, zon, en anthos, bloem. De Griekse mythologie vertelt het verhaal van de waternimf Clytia die verliefd werd op zonnegod Apollo. Jammer genoeg beantwoordde Apollo haar liefde niet, omdat hij verliefd werd op de nimf Leucothea. Overmand door verdriet zat Clytia negen dagen lang op een rots en volgde met haar hoofd de zon, totdat zij in een zonnebloem veranderde.

Reeks van Fibonacci

De schoonheid van de zonnebloem spreekt tot de verbeelding. Geen wonder dat zij met haar grote hart en stralende krans kunstenaars geïnspireerd heeft. Daarnaast leveren de pitten van de zonnebloem ook nog eens een rijke olie, die veel onverzadigde vetzuren bevat. En er is nog iets bijzonders aan de hand met deze bloempitten: ze zijn namelijk in het hart van de bloem gerangschikt volgens de reeks van Fibonacci.

De reeks of rij van Fibonacci is genoemd naar Leonardo van Pisa, bijgenaamd Fibonacci. Hij ontdekte een wiskundige reeks van getallen, met haast magische eigenschappen die onder meer verband houden met de gulden snede. Elk getal van de rij (behalve de eerste twee) is gelijk aan de optelsom van de twee voorafgaande getallen, dus: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233 etc. Als je een getal uit deze reeks deelt door zijn voorganger, dan benadert de breuk het gulden-snede-getal phi (bij benadering 1,618), ook wel divinia proportia genoemd, goddelijke verhouding.

Bekende voorbeelden

In de natuur blijkt deze goddelijke verhouding overal te vinden en ook kunstenaars, musici, architecten maken dankbaar gebruik van de gulden snede. Voorbeelden hiervan zijn, de Mona Lisa en de Vitruviaanse man van Leonardo Da Vinci en ook de composities van de klassieke muziek van Debussy en Bartók voldoen aan deze wonderlijke verhouding. Binnen de architectuur is het Parthenon een bekend voorbeeld en ook de piramides in Egypte schijnen gebouwd te zijn op basis van het getal phi.

De zaden van een zonnebloem zijn gerangschikt in spiralen, waarvan een aantal met de klok meedraait en een aantal ertegenin. Afhankelijk van de grootte van de zonnebloem tellen de meeste 34 spiralen die de ene kant op draaien en 55 spiralen die de andere kant op draaien: de goddelijke verhouding dus. Nu hoef je dit natuurlijk niet allemaal te weten om te kunnen genieten van de schoonheid van een zonnebloem, maar voor mij maakt het deze zomerkoningin onder de bloemen nog bijzonderder. ♥

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s